Jom kita cuba resepi Biskut Red Velvet yang simple ni .....



BISKUT RED VELVET Bahan²: πŸ”΅200 gm mentega πŸ”΅30 gm shortening πŸ”΅220 gm gula pasir πŸ”΅1 biji telur gred A πŸ”΅300 gm tepung gandum πŸ”΅20 gm serbuk koko πŸ”΅50 gm tepung jagung πŸ”΅3/4 sudu kecil baking soda πŸ”΅1/4 sudu teh garam halus πŸ”΅1 sudu kecil cuka makan πŸ”΅1 sudu kecil esen vanila πŸ”΅1 sudu kecil serbuk pewarna merah πŸ”΅100 gm coklat chips putih πŸ”΅Sedikit badam hiris atau nibs Cara² : 1. Pukul mentega, shortening dan gula hingga berkrim. Masukkan telur, esen vanila, cuka dan serbuk pewarna. Putar hingga rata dan sebati. 2. Ayak tepung, serbuk koko, baking soda dan garam. Masukkan coklat chips dan gaul bersama adunan mentega hingga menjadi doh yang lembut. 3. Ambil sedikit adunan, bulat² kan dan tekan dengan beberapa biji coklat chips di atasnya. Jarakkan biskut kerana ianya akan mengembang. 4. Bakar di dalam oven yang dipanaskan dahulu pada suhu 150°C selama 15-20 minit. 5. Sejukkan dan boleh disimpan. SELAMAT MENCUBA😊

No comments:

Post a Comment